Adria Čelik kupio Željezaru Split

Bez autora
Oct 30 2011

Željezara Split je u nastavku javne dražbe na splitskom Trgovačkom sudu prodana za 10,3 milijuna eura tvrtki Adria Čelik iz Zagreba, tvrtki koju je osnovao C.I.O.M. i čiji je direktor Petar Pripuz. Početna cijena za prodaju imovine splitske Željezare, koja nije pod hipotekom ni u postupku ovrhe, iznosila je 10.311.673 eura. U prvom je izjašnjavanju o visini cijene opunomoćenik tvrtke Adria čelik zagrebački odvjetnik Ante Glamuzina ponudio cijenu od 10.312.000 eura. Nju je stečajni sudac Ivan Basić prihvatio jer nije bilo protuponude s obzirom na to da je drugi ponuditelj, tvrtka FE Magnetit iz Splita, odlukom stečajnog suca eliminiran iz javne dražbe. Sudac Basić objasnio je kako je bankovno jamstvo tvrtke FE Magnetit formalnopravno u redu, ali po sadržaju ne odgovara uvjetima i načinu prodaje u ovom postupku. Dodao je kako se u bankovnom jamstvu tvrtke FE Magnetit navodi da za naplatu jamčevine (7,5 milijuna kuna) stečajni upravitelj mora izvijestiti banku (koja je dala jamčevinu) da je s ponuditeljem sklopljen ugovor.

Adria Čelik kupio Željezaru SplitŽeljezara Split je u nastavku javne dražbe na splitskom Trgovačkom sudu prodana za 10,3 milijuna eura tvrtki Adria Čelik iz Zagreba, tvrtki koju je osnovao C.I.O.M. i čiji je direktor Petar Pripuz.

Početna cijena za prodaju imovine splitske Željezare, koja nije pod hipotekom ni u postupku ovrhe, iznosila je 10.311.673 eura. U prvom je izjašnjavanju o visini cijene opunomoćenik tvrtke Adria čelik zagrebački odvjetnik Ante Glamuzina ponudio cijenu od 10.312.000 eura. Nju je stečajni sudac Ivan Basić prihvatio jer nije bilo protuponude s obzirom na to da je drugi ponuditelj, tvrtka FE Magnetit iz Splita, odlukom stečajnog suca eliminiran iz javne dražbe.

Sudac Basić objasnio je kako je bankovno jamstvo tvrtke FE Magnetit formalnopravno u redu, ali po sadržaju ne odgovara uvjetima i načinu prodaje u ovom postupku. Dodao je kako se u bankovnom jamstvu tvrtke FE Magnetit navodi da za naplatu jamčevine (7,5 milijuna kuna) stečajni upravitelj mora izvijestiti banku (koja je dala jamčevinu) da je s ponuditeljem sklopljen ugovor.
No u ovom postupku Željezaru Split ne prodaje stečajni upravitelj, nego Trgovački sud, rekao je Basić.

Problem bankovnog jamstva tvrtke FE Magnetit, koju je dala Hypovereinsbank iz Muenchena, i valjanost tog jamstva bila je razlog i jučerašnjeg prekida javne dražbe. Direktor tvrtke FE Magnetit Anto Bekić najavio je da će tvrtka poduzeti određene mjere zbog današnjeg uskraćivanja prava sudjelovanja u javnoj dražbi.

Predstavnik sindikata splitske Željezare Mladen Bekavac izrazio je zadovoljstvo ishodom javne dražbe za prodaju Željezare.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik